20 kişilik ekip 1.5 yılda Atatürk’ün 15 farklı elbisesinin birebir aynısını dikti
20 kişilik grup 1.5 yılda Atatürk’ün 15 farklı elbisesinin birebir aynısını dikti
Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Teknik Müdür Yardımcısı Rabia Yeşilgöz
“20 kişilik bir ekip 1.5 yıla yakın zaman emek verdi”
“Uzun soluklu bir araştırma oldu”
ANTALYA – Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nde El Sanatları ve Teknolojisi Nakış Bölümü’ndeki 20 kişilik ekip 1.5 yıl emek vererek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sivil hayatta kullandığı 15 farklı minyatür Atatürk giysilerinin birebir birebirini dikti.
Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nde El Sanatları ve Teknolojisi Nakış Bölümü’ndeki 20 takım 2010 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sivil hayatta kullandığı 15 farklı elbisenin birebir aynısını dikmek için kolları sıvadı. Proje 1.5 yıla yakın zamanda tamamlandı. 1.5 yıl sonrasına Atatürk’ün giydiği elbiselerin birebiri dikildi. Minyatürlerden oluşan stant her 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nde sergileniyor. Ziyaretçiler tarafından ağır ilgi gören stant, vatandaşlar tarafından da tam not aldı.
“20 kişilik bir ekip 1.5 yıla yakın zaman emek verdi”
Projeye 2010 yılında başladıklarını belirten Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Teknik Müdür Yardımcısı Rabia Yeşilgöz, “Minyatür Atatürk giysileri koleksiyonumuzu 2011 yılında tamamladık. Her 10 Kasım’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anarken enstitümüzde sergiliyoruz. Toplamda 15 adet minyatür Atatürk giysi koleksiyonumuz bulunuyor. Uzun soluklu bir araştırma oldu. Minyatür olduğu için daha da sıkıntı oldu. Bir şeyin küçüğünü çalışmak çok daha zordur. Aslında benzetilerek çalışıldı. Çok emek harcadık. 20 kişilik bir takım 1.5 yıla yakın vakit emek verdi. Ziyaret edenler çok beğeniyor. Biz de beğenerek çalıştık” sözlerine yer verdi.
“Çok sıkıntı oldu, araştırma değil üretim sıkıntı oldu”
Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nde tasarım öğretmeni olarak görev alan Serpil Ergül Çakan, “Her çalışmamızda olduğu üzere bu projemizde de araştırmasını yaparak başladık. Bunun için Atatürk konutlarına, Anıtkabire, müzelere giderek ziyaretlerde bulunduk. Kıyafetleri tek tek inceleyerek ölçülerini aldık. Daha sonra minyatür haline dönüştürdük. Evvel küçük Atatürk heykelleri yaptık. Hepsi birebir boyuttadır. Her şeyi bütün ayrıntıları ile çalıştık. Çok güç oldu, araştırma değil üretim güç oldu. Atatürk her alanda deha olduğu üzere giysi konusunda da tam bir stilist diyebiliriz” dedi.