Yaşam

Tarihin Derinliklerinde Kaybolduğu Sanılsa da Araştırmalarla Ortaya Çıkarılan Değerli Eserler

Geçmişten kalma birçok pahalı tarihi eser var ama bunların ne kadarını biliyoruz? Bazı eserler bilinçli olarak gizlenirken, diğerleri teknolojik gelişmeler sayesinde ortaya çıkarıldı. Gelin bu çalışmaları birlikte inceleyelim. Buyrun…?

Kaynak:https://listverse.com/2023/06/18/10-r…

1. Picasso’nun 1900 yılında yaptığı Le Moulin de la Galette tablosunda sol alt köşede bir köpek silüeti görülmektedir. Tablo, teknolojik imgeleme programları aracılığıyla uzmanlar tarafından incelendiğinde köpek imgesi netleşiyor.

Bazı uzmanlar, Picasso’nun köpeği dışarı çıkarmasına üzülerek, bunun kompozisyonu daha çekici hale getireceğini savunuyor. Diğerleri, sanatçının doğru seçimi yaptığına inanıyor. Köpeğin, dans salonunun karanlık, huzursuz atmosferi için fazla sempatik ve zeki olduğu düşünülüyor.

2. Mısır kıyısında Taposiris Magna şehri var. Şehir, 280 yılında II. Kleopatra’nın doğrudan atası tarafından kurulmuştur. Batlamyus tarafından kurulmuştur. Arkeologlar 18 yıldır harabeler arasında bu ünlü kraliçenin mezarını arıyorlar. 2022’de gizli bir tünel keşfettiklerinde tapınağın 13 metre altını kazıyorlardı.

Buldukları şey sıradan bir geçit değildi. ‘Geometrik harika’ olarak adlandırılan antik tünel, 2 metre yüksekliğinde ve 1.305 metre uzunluğundaydı ve kumtaşı ana kayaya oyulmuştu.

3. “Kayıp Duvar Resmi” çizimi aslında gerçekten kaybolmamıştı. 1910’da bir Burlington sinagogu tabloyu yaptırdı. Sinagog 1939 yılında kapılarını kapattığında, yapı halı dükkanı, depo ve son olarak 1986 yılında apartman olarak kullanılmıştır.

Burlington sakinleri duvar resmini savunmaya karar verdi. Ancak tablo bariyerin 30 yıl gerisinde kaldı. 2012’de duvar yıkıldı ve üç yıl sonra topluluk üyeleri sanat eserini restorasyon için dikkatlice Ohavi Zedek Sinagogu’na taşıdı. 2022’de 112 yıllık duvar resminin restorasyonu nihayet tamamlandı ve ziyaretçiler artık bu nadide tabloya bakmak için Ohavi Zedek Sinagogunu ziyaret edebilirler.

4. Pompei antik kenti, dünyada en çok kazılan ve araştırılan kalıntılardan biridir. Buna karşılık, orta sırada yeni bir iskelet belirir.

Son zamanlarda, arkeologlar iki ceset daha bulduklarında “İffet Aşıkları” lakaplı bir bina bloğu üzerinde çalışıyorlardı. Bu alan zaten keşfedildi, bu da keşfi daha da özel kılıyor. İskeletler, her ikisi de ellili yaşlarında olan ve felaket anında bir odaya sığınmış gibi görünen iki erkeğe aitti. Maalesef saklanmak için yanlış yeri seçmişlerdi.

5. 2023 yılında Büyük Piramit’in içinde yeni bir özelliğin keşfedildiği haberi geldi ve haber hızla yayıldı. Bu özellik, piramidin kuzey tarafındaki ana girişin üzerinde yer alan 9 metre uzunluğunda ve 1,8 metre genişliğinde bir tüneldi.

Koridor hiçbir yere çıkmıyor gibi görünüyor ve amacı şimdilik bir muamma. Bununla birlikte, en iyi bilinen teoriye göre, eski inşaatçıların duvarın ağırlığını daha eşit dağıtmaya yardımcı olmak için boş alanı sağlamlaştırdıkları ve böylece piramidin çökmesini engellediği öne sürülüyor.

6. İngiltere’de 13. yüzyıldan beri taç giyme törenleri için kullanılan oymalı sandalye, uzmanlar taradı ve daha önce kimsenin fark etmediği gizli sembolleri ve anormallikleri fark etti.

800 yıllık levha, Roma rakamlarına veya kabaca çizilmiş haçlara benzeyen gizemli işaretlere sahipti ve taş 1296’da İskoçya’dan İngiltere’ye götürüldükten sonra yüzeye oyulmuş olabilir. Ancak alçı kalıntısı ve bakır alaşımlı bir leke tuhaf görünüyordu. Yıllardır taşın üzerinde duran bakır veya pirinç bir nesneden, muhtemelen çan gibi dini bir nesneden kaynaklanıyordu. Alçı izleri, bir zamanlar birinin taştan bir alçı kalıp yaptığını düşündürür. İlginç bir şekilde, bir kaya dökümüne veya metal nesnenin ne olabileceğine dair bir kayıt yok.

7. Ortaçağ İngiltere’sinde Gül Savaşları birçok kişiye sefalet getirdi. Ama Derbyshire-Nottinghamshire ucunun yakınında bir aşık şakalar yapıyordu ve insanlar buna bayılıyordu. Adı zamanla kaybolmuş olsa da, araştırmacıların onun var olduğunu bilmesi başlı başına bir başarıdır. Ortaçağ şairlerinin gerçek hayattaki anlatımları son derece nadirdir.

15. yüzyılda Richard Heege adlı bir hayran, şairin kendi performans notlarından yola çıkarak bir kitap yarattı. Bu kitap daha sonra Heege El Yazması olarak bilindi, ancak komedinin maliyeti göz ardı edildi çünkü uzmanlar yalnızca kitabın nasıl yapıldığını inceledi. Kitap Dr. James Wade tarafından yeniden keşfedildiğinde, el yazmasının eski bir kitaptan daha fazlası olduğu anlaşıldı. Bu sadece parlak bir ozanın eserini korumakla kalmadı, aynı zamanda çağdaş İngiliz stand-up komedisinin çok karakteristik bir özelliğini de bünyesine kattı. Bu, Orta Çağ İngiltere’sinde izleyicilerle ironi yapmayı ve dalga geçmeyi içeren canlı komedi şovlarının benzersiz bir kaydıydı.

8. Tarihçi Grigory Kessel, Vatikan’da eski bir İncil okudu. Bunun, eski yazarlar tarafından yeniden kullanılmak üzere kelimelerin “temizlendiği” bir el yazması olduğunu fark etti. Neyin silinmiş olabileceğini merak ederek sayfaları taramak için ultraviyole ışık kullandı. Bulgularını 2023’te yayınladı; Üç katmanlı kelimelerin altında, Mukaddes Kitabın 1.500 yıldan uzun süredir görülmemiş bir bölümü yatıyordu.

Süryanice yazılmış metin, Matta Kitabı’nın 12. Bölümünü anlatır. İlginç bir şekilde, Mukaddes Kitabın ilk aşamalarının modern versiyonlardan biraz farklı olduğunu açıkladığında, araştırmacılara Mukaddes Kitabın metinsel evrimi hakkında benzersiz bir bakış açısı verdi. Örneğin, bugün yaygın olarak kullanılan bir ifade, Matta 12:1’in yepyeni Yunanca versiyonundan gelir ve şöyle der: ‘O sırada İsa, Şabat günü kırlardan geçti. Öğrencileri acıktı ve kulakları yolmaya ve yemeye başladı. Yeni keşfedilen Süryanice pasajda “…kulakları yolmaya, ellerine sürmeye ve yemeye başladılar” diyor.

9. Bazı şeyler kaybolduğu için değil, hayatta kalması için saklanır. “Sahilde Dans” tablosu için durum buydu. Parça, 1906’da “The Scream”in arkasındaki sanatçı Edvard Munch tarafından yaratıldı.

1940 yılında Almanlar ülkeyi işgal ettiğinde “Dance on the Beach” Norveçli Olson ailesine aitti. Munch, Almanların ‘yozlaşmış sanatçılar’ listesinde olduğu için, tablonun düşman eline geçmesi halinde yok edileceğini biliyorlardı. Aynı zamanda, Munch’un komşuları Olsons, devasa 4 metrelik sanat eserini kurtarmaya karar verdi. Bir Norveç ormanının derinliklerine gittiler ve onu ‘The Scream’in ilk versiyonu da dahil olmak üzere diğer Munch eserleriyle birlikte bir ahıra sakladılar. Mart 2023’te, 115 yıllık sanat eseri saklandığı yerden çıkarılıp Sotheby’s müzayede bloğunda göründüğünde dünya harika hikayeyi anladı. Ekspresyonist şaheser 20 milyon doların üzerinde satıldı.

10. Eski bir Alman efsanesine göre, bir zamanlar Rungholt adında büyük bir şehir varmış. Ancak sakinler günahkardı. Bir gün, bir grup sarhoş adam bir rahibi domuz üzerinde ayin yapmaya zorlamaya çalıştı ve rahip artık yeter dedi. Dua etti ve Tanrı’dan insanları cezalandırmasını istedi ve kısa süre sonra ölümcül bir fırtına şehri Kuzey Denizi’ne gönderdi.

Birçoğu, Rungholt’un var olup olmadığını bile sorguladı. 2023’te araştırmacılar, efsanevi şehrin Wadden Denizi’ne battığını keşfetti. Jeolojik bir araştırma, Südfall adlı bir adanın çevresinde ortaçağ höyükleri buldu. Höyüklerin altında büyük bir kilisenin kalıntıları, drenaj sistemleri, bir liman ve bir Rungholt sakininin 700 yıllık kafatasları vardı.

11. Kehribar odası 18. yüzyılda Rusya’da inşa edildi. Odada mozaikler, değerli taşlar, aynalar, yaldızlı oymalar ve panolar vardı. Odada ayrıca 450 kilo kehribar bulundu.

Tsarskoe Selo, 1941’de Rusya’nın işgali sırasında Almanya tarafından ele geçirildi. Kehribar odası Alman kuvvetleri tarafından dağıtıldı ve gerçek batıya, Almanya’ya nakledildi. Arkeologlar ve tarihçiler onun nerede olduğu hakkında birçok teori ileri sürmüş olsalar da, kesilen kehribar odanın yeri hala bilinmiyor. Bugün kehribar odasının rekreasyonu Catherine Sarayı’nda yer almaktadır.

12. Mar Behnam Manastırı, Irak’ta, Musul şehrinin yakınında yer alır ve MS 6. yüzyıla kadar uzanır. 2014 yılında IŞİD tarafından yıkılan Hristiyan manastırının mimarisi ve yazıtları 1500 yılı aşkın bir geçmişe sahip.

IŞİD’in manastırı yıkmasından önceki yıllarda Amir Harrak, Mar Behnam’ın yazıtlarını ve mimarisini belgeledi. Toronto Üniversitesi’nde Yakın ve Orta Doğu medeniyetleri profesörü olan Harrak, araştırmasının fotoğraflarını ve kayıtlarını dijital ortama aktarmak için Kanada Epigrafik Belgeler Merkezi ile birlikte çalışıyor.

13. Afganistan’daki Bamiyan Vadisi’nde 55 metre genişliğinde ve 38 metre yüksekliğindeki nişlerde iki dev Buda heykeli duruyordu. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne göre 1.500 yıldan daha eskiye dayanan bu yapılar, vadinin yamaçlarındaki Budist manastırları, şapelleri ve tapınaklarından oluşan büyük bir 3. ila 5. yüzyıl koleksiyonunun parçasıydı.

Mart 2001’de Budalar, o zamanlar Afganistan’ın çoğunu kontrol eden Taliban tarafından dinamitlendi ve yok edildi. Taliban 2001 yılının sonunda bölgeden sürüldü ve arkeoloji ekipleri bölgenin hasar görmemiş kısımlarını kazmayı başardı. Nişlerdeki heykellerin görüntüsünü yeniden oluşturmak için bir ışık projeksiyon sistemi kullanıldı.

14. 1920’lerde ve 1930’larda, Çin’deki Zhoukoudian mağarasında bir hominid türü olan Homo erectus pekinensis’e (daha popüler olarak Pekin Adamı olarak bilinir) ait bir dizi fosil gün ışığına çıkarıldı.

Yaklaşık yarım milyon yıl önceydiler. 1937’de Japon birlikleri Çin’i işgal etti. 1941’de fosiller Amerika Birleşik Devletleri’nde saklanmak üzere kasalara dolduruldu. Daha sonra ne olduğu belirsiz, ancak birçok bilim insanı fosillerin Amerika’ya giderken kaybolduğuna inanıyor. Fosillerin yok olmasına rağmen Pekin Adamı ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Zhoukoudian mağarasında yakın zamanda yürütülen bir dizi kazı, Pekin Adamının soğuk havalarda koruma sağlamak için ateş, mızrak, iş odunu ve tasarımcı kıyafetleri kullanabildiğini ortaya çıkardı. Araştırmalar Pekin Adamı’nın Çin’e 780.000 yıl önce, Çin’in iklimi daha soğukken gelmiş olabileceğini gösterdiğinden, kostümü ve atış becerileri özellikle değerlidir.

15. Irak’ta antik bir şehir olan Nimrud, Kral II. Ashurnasirpal döneminde (MÖ 883 – MÖ 859) Asur İmparatorluğu’nun başkenti olmuştur. Asur İmparatorluğu, Basra Körfezi’nden Akdeniz’e kadar uzanıyordu; II. Ashurnasirpal’in sarayı, kralın avlandığını, dövüştüğünü ve dini törenlere katıldığını tasvir eden fildişi ve taş kabartmalarla süslenmişti.

2015 yılında terör örgütü IŞİD, patlayıcılar ve buldozerler kullanarak şehri yerle bir etti. Başta sarayların bulunduğu bölge olmak üzere şehrin sadece küçük bir bölümü arkeologlar tarafından kazıldı. 19. yüzyılda Nimrud’da kazı yapan kaşiflerden biri de İngiliz arkeolog Austen Henry Layard’dı. Keşif sırasında bulunan eserler Londra’daki British Museum’da ve New York’taki Metropolitan Museum of Art’ta görülebilir. Ancak anlatacak hikayeleri olan diğer eserlere ve tarihi nesnelere ne olduğu bilinmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort